Isoleren voor- en achtergevel
Je voor- en achtergevel goed isoleren, hoe doe je dat?
De voor- en achtergevels van de woningen in Kantershof zijn bij de renovatie in 1996 slecht afgewerkt. Er zijn nieuwe kunststof puien geplaatst, maar dat is slordig gebeurt en er is nauwelijks isolatie gebruikt. Hierdoor zijn er grote isolatielekken ontstaan waardoor veel warmte verloren gaat.
Het gaat met name om de ruimte achter de afdeklatten die naast en boven de kunststof puien zit. Om dat goed te isoleren moeten de latten worden verwijderd, kan isolatie worden aangebracht en dan kunnen de latten weer teruggeplaatst worden.
Luchtdichtheidsmeting (Qv10)
Om meer zicht te krijgen op de isolatielekken heeft de Stuurgroep Energietransitie een luchtdichtheidsmeting laten uitvoeren. Dit noemen zo ook wel een blowdoortest. Bij deze test wordt een grote ventilator in de voordeuropening geplaatst met een luchtdichte doek. De ventilator blaast lucht in de woning waardoor overdruk in de woning ontstaat. Door het drukverschil stroomt lucht door kieren en naden. Met een rooktest worden lekken bij kieren en naden zichtbaar gemaakt en met speciale apparatuur wordt het drukverlies gemeten.
Veel luchtlekkage leidt tot warmteverlies uit de woning en dus tot hogere energiekosten. Een waarde boven 1,0 liter/seconde.m2 is een slechte waarde.
Bij de geteste woning was de gemeten waarde 1,33 liter/seconde.m2 en het is dus gewenst om de afsluiting van de kozijnen te verbeteren. Bij raamvervanging dienen ook de raamrubbers vervangen te worden, ook daar lekte veel lucht langs.
Renoveren of vervangen?
De Stuurgroep Energietransitie van de BBK heeft gezocht naar een oplossing voor deze warmtelekken. Er is een beschrijving (bestek) opgesteld en meerdere bedrijven is gevraagd om met een oplossing te komen met daarbij een opgave van de kosten. In onderstaande tabel zijn de uitkomsten weergegeven.
De stuurgroep heeft een overzicht gemaakt met de toelichting van de bedrijven. Via <deze link> kun je de rapportage aanvragen. We sturen hem zo snel mogelijk toe.
Het is nog niet bekend of voor deze isolatiemaatregel subsidie aangevraagd kan worden.
Tips:
- Hou er rekening mee dat er per woning slechts 1x gevelisolatie aangevraagd kan worden! Onder gevelisolatie vallen de zijgevel en de voor- en achtergevel.
- Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.