Isoleren vloer
Je vloer goed isoleren, hoe doe je dat?
Vloeren verliezen hun warmte grotendeels door de uitstraling naar de ruimte onder de vloer en naar de funderingsmuren.
Om dit warmteverlies te voorkomen kun je de vloer isoleren. Het isoleren van de vloer kun je aan de onderkant van de vloer doen, maar ook op de vloer.
Isoleren onder de vloer
De onderzijde van een begane grond vloer isoleren is het meest efficiënt, maar dan moet er wel minimaal een kruipruimte van 50 cm diepte zijn om de isolatie te kunnen aanbrengen.
De woningen in Kantershof zijn “op zand gebouwd”. Dit betekent dat er onder de woning geen kruipruimte is gemaakt en er is dus ook geen luik om onder de vloer te kunnen komen. Vrijwel altijd zal er zand weggezogen moeten worden om isolatie aan te kunnen brengen.
Dit is duur omdat er voor Kantershof geen “Schoongrond verklaring” is. Het zand wordt als niet schoon beoordeeld en afstorten van het zand is daardoor veel duurder is dan grond met wel een Schoongrond verklaring. Het wegzuigen en afvoeren van het zand kost ca. € 3000.


Materialen
Je kunt de vloer aan de onderzijde (laten) isoleren met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten of met gespoten isolatieschuim. Je kunt het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. Milieu Centraal adviseert vlasplaten (duur) en anders platen van glaswol, steenwol, EPS, cellulose of PUR-schuimplaten. Gespoten isolatieschuim wordt ook afgeraden. Isolatie met thermokussens (TonZon) is in Kantershof niet geschikt omdat er ratten onder de vloer kunnen komen.
Bodemisolatie op het zand met bodemparels of isolatiechips wordt ook afgeraden omdat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Schelpen worden ook afgeraden. Soms worden schelpen gebruikt bij problemen met hoog grondwater, maar ze hebben weinig isolatiewaarde. Bovendien zijn ze scherp en maken reparaties onder de vloer extra moeilijk.
Er zijn tegenwoordig ook milieuvriendelijke varianten van PUR b.v. onder de naam Ecofoam. Dit materiaal kan in verschillende laagdiktes worden aangebracht, waarbij een laagdikte van 6 cm een isolatiewaarde Rc = 2,6 oplevert.
Isoleren op de vloer
Het is ook mogelijk om op de vloer te isoleren. Dit is gemakkelijk en goedkoper, maar de vloer komt dan wel hoger te liggen wat gevolgen heeft voor de deuren, de aansluiting bij de trap en de keuken, etc.
TIP:
Wanneer je overstapt op vloerverwarming, is het altijd zinvol dat je je vloer goed isoleert om warmteverlies naar de ruimte onder de vloer te voorkomen. Voor vloerisolatie is subsidie mogelijk
Vloerisolatie begane grond – Rc-waarde*
ORIGINEEL
0,3
SCENARIO BETER
4,0
SCENARIO GOED
3,5
SCENARIO BEST
4,0
* Rc-waarde. De Rc-waarde staat voor Resistance Construction: de isolatiewaarde van constructies als muur, vloer en dak. Hoe hoger het getal, hoe beter.