Kozijnen en glasisolatie
Kozijnen en glasisolatie, wat is belangrijk?
Vele bewoners van Kantershof willen hun woning verbeteren en denken over het vervangen van het bijna 30 jaar oude glas in de kozijnen door HR++glas.
Maar is dat verstandig bij kunststof kozijnen van 30 jaar oud?
Alleen ramen vervangen?
Bij alleen glasvervanging door HR++ gaat het dus om de vraag of de kozijnen nog 25 jaar meegaan, want dat is de theoretische levensduur van het glas. De Stuurgroep Energietransitie van de BBK heeft deze vraag bij meerdere deskundigen neergelegd maar geen helder antwoord gekregen.
Glas
Bij de renovatie van de voor- en achtergevels is in de kozijnen HR glas geplaatst.
HR glas is de opvolger van standaard dubbelglas. Bij HR glas is het glas aan één binnenzijde (dus in de spouw) gecoat waardoor het beter isoleert. Het metaallaagje laat de zonnestraling door en weerkaatst de langgolvige straling. Hoe effectiever het metaallaagje, hoe beter de isolatie.
Inmiddels is er HR++ glas, Triple glas en Vacuüm glas
HR++ glas bestaat een ruit uit 2 lagen glas met een coating op één laag en met daartussen een gas.
Triple glas heeft een ruit met drie lagen glas met tussen elke laag een laag gas. Hoewel Triple glas duurder is dan HR++ dubbel glas, heeft het een hogere isolatiewaarde waardoor er meer energie wordt bespaard. Triple glas is veel dikker dan HR glas en past niet in de standaard kozijnen
De subsidie Triple glas is daardoor hoger (€ 111,- /m2 in 2025) dan bij dubbel glas (€ 25,- /m2 in 2025).
Vacuüm glas is net zo dik als HR++ glas maar de ruimte tussen de glasplaten is vacuüm gezogen. Het glas isoleert nog veel beter dan Triple glas, is sterker, heeft een nog langere levensduur (ca. 40 jaar), maar is ook veel duurder. Maar het past dus wel in de huidige standaard kozijnen.
Vacuümglas is lichter dan HR++ glas, houdt de warmte beter buiten dan Triple glas en heeft een betere geluidsisolerende werking.
De levensduur van HR++ en Triple glas is ongeveer 25 jaar, daarna is de kans dat de afdichting lek raakt waarbij vochtige lucht tussen de glasplaten komt.
Let op dat bij het vervangen van alleen het glas ook de raamrubbers worden vervangen en ook de ventilatieroosters. Laat ook de afmeting van de roosters berekenen (zie Ventilatie).
Kozijnen
De originele kunststof pvc-kozijnen zijn bij de renovatie in 1996 geplaatst door de toenmalige woningbouwcorporatie Nieuw Amsterdam.
Kunststof kozijnen hebben een theoretische levensduur van 30 tot 50 jaar. Ze worden slechter doordat weekmakers uit de kunststof verdampen, door UV-straling of door temperatuurschommelingen. De pvc kan dan broos worden en verbrokkelen.
Soms ontstaan er problemen met het hang- en sluitwerk van deuren en ramen wat zou kunnen komen doordat de kozijnen slechter worden.
Over afdeklatten over de platen onder de ramen in het het kozijn horen we dat deze slecht (broos) geworden zijn.
Offertes voor het vervangen van de kozijnen
De Stuurgroep Energietransitie p heeft veel onderzoek gedaan naar de staat van de kozijnen en heeft met hulp van de gemeente Amsterdam een opdracht (bestek) laten schrijven voor het op een juiste wijze vervangen van de kozijnen. De Stuurgroep heeft aanvullende (kwaliteitseisen) gesteld die in de offertes zijn opgenomen. Bewoners van Kantershof kunnen van deze aanvullende afspraken gebruik maken.
Dit bestek is aan meerdere bedrijven gestuurd met het verzoek een prijsopgave (offerte) te doen voor kozijnvervanging.
Omdat elke opdrachtgever dezelfde opdracht kreeg zijn de uitgebrachte offertes goed te vergelijken.
Uiteraard zijn het richtprijzen op basis van het opgestelde bestek. Per woning kunnen er afwijkingen zijn doordat de omstandigheden afwijken of omdat er andere wensen zijn dan in het bestek opgenomen.
We verwachten dat nog voor zomer 2025 de uitkomsten van. Het offerte traject bekend zijn. Je wordt geïnformeerd via de Nieuwsbrief en deze website.
Als je nieuwe kozijnen en glas laat plaatsen zijn er zaken om goed in de gaten te houden
Vergunningsaanvraag
Voor het vervangen van kozijnen is een vergunningsaanvraag verplicht. Hier is het bestemmingsplan van toepassing (paragraaf 3.4.5). De letterlijke tekst:
In de Welstandsnota wordt als criterium genoemd dat eventuele woninguitbreidingen, zoals dakopbouwen, volgens de aanwezige materialen, kleuring en detaillering in de omgeving vormgegeven moeten worden. Hiermee kan worden bewerkstelligd dat de stedenbouwkundige eenheid van het gebied behouden blijft. In dit bestemmingsplan wordt aangesloten op het beleid van de Welstandsnota (paragraaf 2.1.1).
Via deze link vind je meer informatie (Aanvragen omgevingsvergunning)
Ventilatieroosters
Bij isoleren is het van belang ook te zorgen voor voldoende ventilatie in de woning. Het plaatsen van ventilatieroosters in de kozijnen kan hier een mogelijkheid voor zijn.
Laat ook de grootte van de ventilatieroosters berekenen.
Wij zijn voorstander van een vraag gestuurd ventilatiesysteem type C of D, maar hiervan zijn de kosten wel veel hoger (zie Ventilatie).
Materialen voor de kozijnen
Kunststof heeft als voordeel dat het onderhoudsvrij is en een relatief lange levensduur van 30 tot 50 jaar heeft. Kunststof kozijnen zijn goedkoper dan kozijnen van hout of aluminium.
Als kunststof ouder wordt kan het materiaal gaan verbrokkelen of kunnen er barsten ontstaan doordat het weekmiddel in het kunststof verdwijnt onder invloed van UV-licht en weersomstandigheden. Reparatie van kunststof kozijnen is niet mogelijk, het kozijn moet dan vervangen worden. Het is raadzaam om vooral bij oudere kozijnen ramen en deuren wat voorzichtiger te sluiten om schade te voorkomen.
Hout is het traditionele materiaal voor kozijnen. Voordeel is dat ze overschilderbaar zijn en duurzaam bij goed onderhoud. Houten kozijnen zijn vaak een duurzame keuze, zeker als ze van gecertificeerd hout gemaakt zijn.
Nadeel is dat ze onderhoudsintensief zijn (om de paar jaar schuren en opnieuw schilderen of beitsen), hout is gevoeliger voor vocht en houtrot en ze zijn duurder dan kunststof kozijnen.
Aluminium kozijnen hebben als voordeel dat ze zeer sterk en duurzaam zijn en een lange levensduur hebben zonder kwaliteitsverlies. De kozijnen zijn een milieuvriendelijke keuze omdat ze 100% recyclebaar zijn en steeds vaker duurzaam geproduceerd worden.
Nadeel is dat aluminium kozijnen duurder zijn in aanschaf en (afhankelijk van de constructie van het kozijn) minder goed isoleren dan kozijnen van kunststof of hout. Aluminium kozijnen zijn ook moeilijker te repareren dan houten kozijnen.
Om de kozijnen en het glas de gewenste isolatiewaarde van toekomstbestendig wonen te laten krijgen, is het nodig de kozijnen te vervangen door moderne isolerende kozijnen. Tevens dient er dan nieuw glas te worden geplaatst. Bij het glas kan dan een keuze gemaakt worden tussen HR++ Dubbelglas en Triple glas.

Kozijnen, voordeur, glas – U-waarde**